Kei toffe stenen (happy stones) schilderen?

Wil je ook happy stones gaan schilderen?

Maar je weet niet welke materialen je het beste kan gebruiken en waar je beginnen moet? We hebben hier op een rijtje gezet wat je allemaal nodig hebt.

Stenen

Uiteraard heb je stenen nodig om deze te kunnen schilderen. Maar waar vindt je mooie stenen om te schilderen?
Stenen kun je overal vinden, in het bos, op het strand, langs de rivieren. Echter kan het zijn dat je in je buurt geen mooie stenen kan vinden om ze te schilderen.

Dan kun kijken of er iemand wellicht mooie stenen op Marktplaats verkoopt. Omdat ze b.v. de tuin gaan omgooien en van de stenen af moeten. Goede zoektermen op Marktplaats zijn b.v. "Keien", "Pebble Stones" en "Beach Pebbles". Of kijk bij een lokaal sierbestratingsbedrijf. Daar hebben ze ook vaak mooie stenen die je voor een klein bedrag per kilo kunt kopen. Of bij een tuincentra, of bouwmarkt zoals de Gamma, Karwei, Praxis en Hornbach kun je mooie stenen kopen.

Mocht dat allemaal niet gelukt zijn en je kan niet wachten om ook lekker te gaan schilderen, dan kun je ook stenen online kopen. Zie een aantal voorbeelden hieronder.

Acryl Stiften

Je kan de stenen verven met acrylverf. Dus gewoon met wat verf en kwasten/penselen. Maar er bestaan ook hele handige Acrylstiften. Hiermee kun je mooie lijnen maken en kleine vlakken makkelijk inkleuren. Je hebt deze stiften in verschillende diktes. Voor fijne lijnen kun je 0,7mm gebruiken en voor wat grotere vlakken kun je 2mm / 3mm lijndikte gebruiken (medium punt). Er zijn diverse merken verkrijgbaar en ook in diverse aantallen en kleuren in elk budget. Maar er zijn ook goedkopere stiften te vinden bij de Action.

Hieronder vindt je een aantal producten die geschikt zijn om stenen mee te beschilderen. Let bij Amazon.nl vooral op de levertijd en evt. de verzendkosten.

Gesso

Gesso is een primer, en bestaat uit een krijt (gips) mengsel waardoor je de oppervlakte voorbereid om te kunnen beschilderen. Gesso zorgt dat de verf niet wordt
opgezogen of afgestoten door de ondergrond waardoor je ook minder verf nodig hebt. Je hoeft geen Gesso te gebruiken, maar als je het gebruikt zorg er dan voor dat de stenen goed schoon (vet en vuil vrij) zijn. Je kan een kwast of een (make-up) sponsje gebruiken om het op de steen aan te brengen. Met een sponsje krijg je een gladder resultaat dan met een kwast. Voor het beste resultaat heb je ongeveer 2 tot 3 lagen Gesso nodig. Gesso is meestal wit, maar als je de laatst laag mengt met verf, dan krijgt de steen een gelijk een leuke ondergrond kleur. Gesso is verkrijgbaar in wit, zwart en transparant. Je kan het kopen bij de lokale hobby/knutselwinkel en de Action. Maar het is ook online te koop bij b.v. Amazon of andere hobby webshops.

Aflakken (Vernissen)

Omdat de stenen buiten gaan zwerven en acrylverf op waterbasis is, is het zonde om je stenen buiten te leggen zonder af te lakken. Door de stenen af te lakken is de steen beschermd tegen vocht en slijtage. Het is per merk acrylstiften icm de stenen verschillend hoe snel je kunt gaan aflakken. Sommige zijn na een uurtje al af te lakken, bij andere duurt het langer. In de regel wacht men minimaal 1 dag met het aflakken van de stenen. Het zou zonde zijn als je mooie kunstwerk gaat uitlopen.

Je kunt de vernis of blanke lak kopen in een fles, pot of spuitbus. De vernis uit een pot of fles kun je aanbrengen met een kwast die je vervolgens aanbrengt in dunne laagjes met enkele uren drogen tussen de lagen door.

Als je een spuitbus gebruikt, spuit dan volgens de aanwijzingen op de spuitbus de steen met een dun laagje in. Wacht ook hier een paar uur voordat de volgende laat er op spuit.

Het advies is om de stenen van minimaal 2 tot 3 laten vernis te voorzien.

Inspiratie en tips&tricks

Nu je alles in huis hebt om stenen te gaan verven, kun je misschien ook wat inspiratie en tips&tricks gebruiken.
Je kunt veel inspiratie op doen op Pinterest maar zo zijn er ook een heleboel Facebook groepen waar je mooie creaties van anderen voor bij ziet komen.
Ook voor tips & tricks kun je op facebook terecht.

Facebook pagina's

Heb jij een leuke facebookpagina die hier bij moet komen te staan? Neem gerust contact op!

Sjabloon

Dit is een product omschrijving voor het product WONSAR acrylstiften 12 kleuren 0,7 mm.

Sjabloon

Dit is een product omschrijving voor het product WONSAR acrylstiften 12 kleuren 0,7 mm.

Sjabloon

Met deze sjablonen maak je samen met de glitters een leuke tattoo.

Sjabloon

Met deze sjablonen maak je samen met de glitters een leuke tattoo.